Suzuki Motorcycles Forum banner
1 - 20 of 33 Posts

·
Member
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi there, I have a brand new GSXR K8 which has only done 500 k's so far. Since new, I have noticed a very slight surging under almost no throttle. I notice this in 4th, 5th and 6th gears, when doing around 90 - 100kph. As soon as you turn the throttle a bit, it runs smooth.

It has Yoshi Tri oval slipons and with Cat still in place.

I mentioned it to the salesman, and he thought it may be because it is new. I have had 2 new GSXR's before, and am not sure, but don't remember experiencing this.

Interested in any comments, or if anyone has experienced this when their bikes were new ?
 

·
Level 7 awesome
Joined
·
34,135 Posts
Never heard of one doing it. Hopefully someone will

BTW I moved this to the general 1000 for ya and
to the forum
 

·
Member
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #5 ·
It is brand new, so I would have thought they come tuned. It idles perfectly, nice and smooth, and is definitely smooth to ride in lower gears. I only notice this in 4th, 5th and 6th. It will go in for first service next week, so I will mention it again to the shop then.

It helps to have you guys comments, as when the shop says it is normal, I can confirm other bikes are not doing it.


I have wondered if the slipons have changed the fuel flow, and with no other changes, the cat thinks it should still have the original pipes. But I don't know if that is an adjustment that could cause this, can be made, and if it has ever been required. The setup would be similar to the K7SE which came out with the Yoshi slipons.
 

·
BLK CBR
Joined
·
925 Posts
why are you using almost no throttle? WOT is the answer to your problems....
 

·
Senior Member
Joined
·
1,055 Posts
at around 100 kilometrs per hour (62mph) only in 4th, 5th and 6th ????

real easy your in to high of a gear dude downshift you have a fourbanger sportbike no cruiser
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Sounds like your bike needs to be tuned. Best way to do that is invest in a PCiii and a custom map. Expensive but worth it.
 

·
Registered
Joined
·
22 Posts
100 km/h in 6th is about 4000 RPM and the engine shouldn't have any problem with that.

I would check the throttle position sensor adjustment.
 

·
Senior Member
Joined
·
1,055 Posts
motty said:
100 km/h in 6th is about 4000 RPM and the engine shouldn't have any problem with that.

I would check the throttle position sensor adjustment.
i guess ..... time for some warranty work then
 

·
Member
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #15 ·
Thanks guys. Good suggestion about throttle sensor. I also suspect a dud plug or faulty injector. The bike goes in for first service next week, and I will advise that I want this fixed under warranty before that service is finished.

Fyi, in NZ our Demerits go:
Exceeding 120km/hr = 35
Exceeding 140km/hr = 50

You keep the Demerits for 2 years from the date of the infringement.
And when you have 100 Demerits, it is 3 months loss of license. So, on 85, (result of 2 infringements) I have to behave, and learn the error in my ways, for 2 years.
 

·
Member
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #16 ·
Just to update on progress. While in the service, the mechanic adjusted the mixture at low throttle positions to make it richer. They think it is running lean because of the slip-ons. There was a small improvement.

They are going to arrange a dyno session with a local specialist, and do the adjustments on there, rather than guessing. I will post an update if any progress.
 

·
Member
Joined
·
39 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Further update. I tried putting the original mufflers back on, and to my surprise the bike still has the surging problem. So it is not being caused by the Yoshi slipons. I doubt that a dyno session is required, as everything is standard. Clearly there is something wrong, so I will be going back to the dealer tomorrow.
 
1 - 20 of 33 Posts
Top